Big data of hoe maak je van muziek een breder onderzoeksterrein

Vanochtend en ook gisteren een aantal ‘papers’  gehoord over onderzoeken van muziekonderzoekers die merkten dat hun onderzoeksveld interessant was geworden voor andere wetenschappers. Dat lijkt me nu een leuke ontdekking: dat wat jij doet, waar je zoveel tijd instopt, energie bij ziet wegglijden omdat instellingen toch gesloten blijken te zijn ondanks de openingstijden op hun website, tijdschriftartikelen uit een tijdschrift zijn gescheurd terwijl jij die pagina’s net nodig had, of omdat inlogcodes niet blijken te werken, als al dat werk dan onverwachte successen boekt.

Het ging nu vooral over projecten waarbij ontsluiting van gegevens belangrijk was. Iets meer bibliothecairs kun je toch niet hebben, daartoe zijn wij (muziek)bibliothecarissen toch op deze wereld. Maar door je beschikbare gegevens over muziekuitgevers uit de 16e eeuw digitaal tot op detail te ontsluiten en daar vervolgens een visueel zichtbaar te maken geografisch patroon uit te kunnen afleiden die bijvoorbeeld voor een historische onderzoeker naar de stadsgeschiedenis van Parijs vergeleken met Venetië een nieuwe bron kan worden, dat lijkt me een mooie wetenschappelijke winst.

Metadata dus, je onderzoeksgegevens d.m.v. nauwkeurige ontsluiting en samenvoeging van digitale bestanden te kunnen delen met anderen, wat zal daar nog veel te winnen zijn voor ons vak.

Als een prairiesong uit de wijde omgeving van Alberta uit 1910 nu kan leiden tot een nauwe samenwerking tussen een universitair bladmuziek-ontsluitingsproject en een facebookpagina van de kleindochter van de oorspronkelijke zanger die op zolder een opname vond van opa die het lied op het oogstfeest zelf uitvoerde, zonder dat beide zaken fysiek naast elkaar te vinden zijn, wat hebben we dan nog veel te ontdekken!

Nu eerst koffie met alle openbare bibliotheekmensen op deze conferentie. Ben benieuwd hoeveel dat er zijn!

Jos Oegema

Over nvmb

Landelijk platform voor muziekcollecties.
Dit bericht werd geplaatst in IAML en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.