IAML conferentie Antwerpen 2014 Public Libraries branch

Hanneke Kuiper doet verslag

Van 13 tot 18 juli vond in De Singel te Antwerpen de jaarlijkse IAML-conferentie plaats.
De internationale koepelorganisatie van muziekbibliotheken, -archieven en -documentatiecentra heeft ca. 2.000 individuele en institutionele leden uit 45 landen.
IAML organiseert is op zijn beurt ook lid van de International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA), de International Council on Archives (ICA), het European Bureau of Library, Information and Documentation Associations (EBLIDA) en de International Music Council (IMC).
De organisatie was uitstekend en werd uitgevoerd collega’s van de bibliotheek van het Antwerps Conservatorium en het Studiecentrum Vlaamse Muziek, in samenwerking met MATRIX en met de conservatoriumbibliotheken van Gent en Brussel. Een driehonderdtal deelnemers, waarvan 13% collega’s uit Openbare Bibliotheken, had keuze uit een goedgevuld programma van lezingen, werkgroepen, middag- en avondconcerten. Met België als gastland waren heel wat Belgische instellingen (of afdelingen) aanwezig om hun muziekcollectie, (muziek)historisch onderzoek te belichten of om nieuwe ontwikkelingen/projecten voor te stellen.
De locatie was uitstekend, in het nieuwe gebouw De Singel, met conservatorium en bibliotheek, diverse zalen, een restaurant en een heerlijke tuin. Er was extra aandacht voor het goede leven in de vorm van heerlijke bonbons, Antwerps bier en een heus Frietkot verkocht Belgische patat tijdens de lunch. Er verscheen zelfs een ijscoman toen de mussen van het dak vielen.
Er was aandacht voor muziek uit België tijdens de vele lunch- en avondconcerten.

De Public Libraries branch organiseerde 2 sessies:
De eerste sessie: Muziek en Social Media in de Openbare Bibliotheek (paneldiscussie)
De tweede sessie: Muziek en kinderen, over inspiratie en ervaringen

~~~~

Daarnaast volgt hier een verslag van een presentatie uit de sessie van de Commission on Audiovisual materials.

IAML_AntwerpenDigitaliseren van vinyl: Het verleden is de toekomst

Sprekers: Peter A. Caesens (Kortrijk Openbare Bibliotheek, Kortrijk), Chris Vandenbroecke, tekst (Kortrijk Library)

In deze wereld van digitale downloads, apps en streaming sites, kijkt de Openbare Bibliotheek van Kortrijk met u terug en spreekt over een belangrijk eigen initiatief.
Het merendeel van de Openbare Bibliotheken heeft (nog steeds) een muziekcollectie, er moeten er nog honderden zijn in Vlaanderen. Dus, wat is er gebeurd en waarom heeft alleen Kortrijk de pretentie om zich te willen onderscheiden van haar collega bibliotheken?
In 1968 startte Kortrijk als eerste stad in Vlaanderen met een muziekbibliotheek. Tot de komst van de CD in de vroege jaren ’80, slaagde de bibliotheek er in om een divers aanbod van duizenden LP’s te presenteren”.
In 2003 besloot de regionale afdeling van de nationale radio om digitaal te worden. Ze hadden het uitstekende idee om hun vinyl collectie te schenken aan de plaatselijke bibliotheek, zodat de collectie beschikbaar zou blijven voor het publiek van de hele regio.
In de loop van de jaren, vergelijkbaar met wat er gebeurd is in andere landen, besloot het merendeel van de Vlaamse bibliotheken, wegens gebrek aan opslagruimte, om de LP’s te verkopen of erger, hun vinyl collectie te vernietigen. Kortrijk, daarentegen, besefte dat zulke prachtige cultureel erfgoed niet verloren mocht gaan en behouden moest blijven voor de toekomst.
Dus zo komt de bibliotheek aan de meest uitgebreide openbare vinylcollectie in België, behoudens een paar particuliere verzamelaars, en (semi-) officiële organisaties die meer in bezit kunnen hebben.
Heeft de bibliotheek deze 50.000 Vinyl items weggestopt in een ongure schimmelige kelder? Staan ze daar weg te stoffen, zonder er naar om te kijken?
Het uiteindelijk doel van de bibliotheek is om deze collectie te ontsluiten voor het Vlaamse publiek. Niet uit te lenen, nadat ze ervaren hebben dat collector’s items die, eens uitgeleend, nooit meer terug kwamen! Dus ze digitaliseren het Vinyl!
Uiteindelijk, na een aantal vergaderingen met de organisaties die de rechthebbenden vertegenwoordigen, heeft de bibliotheek een herenakkoord gesloten – onder strikte voorwaarden – om kopiëren en branden van de vinyl op CD-R mogelijk te maken. Voorwaarden zijn dat het album/de opname nooit zal worden uitgebracht op CD; er mag geen commerciële winstoogmerk zijn; Zij moeten het origineel behouden en het kan nooit worden verkocht, vernietigd of worden weggegeven; de bibliotheek digitaliseert alleen wat er in de bibliotheekcollectie aanwezig is.
Eerst brandde men op verzoek van gebruikers van alle Vlaamse bibliotheken en, als er wat vrije tijd overschoot, digitaliseerde men op een proactieve manier alle Vlaamse muziek uit alle tijden, zonder rekening te houden de kwaliteit of genre.
Het is nu het uiteindelijke doel alle Belgische vinyl te verwerven en te reproduceren.

Deze presentatie is een pleidooi voor meer samenwerking tussen alle partners om dit prachtige Muzikaal Cultureel Erfgoed voor de toekomst te behouden.
Vinyl zal nooit sterven !!!

Over nvmb

Landelijk platform voor muziekcollecties.
Dit bericht werd geplaatst in IAML en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.