Keep on rocking in the free world

(Library services in the digital age, maandag 22 juni 2015)
Imagine…Strawberry fields forever… tijdens een korte break in Central Park bij het John Lennon memorial droom je even weg. Hoewel, enorme drommen mensen houden je wakker. Ook al omdat vele mensen “Hey Jude” meezingen met de onvermijdelijke gitarist.

Deze bijzondere plek ligt vlak bij het LincolnCentre, waar ik zojuist een drietal lezingen heb bijgewoond over Library services in the digital world. De sessie vindt plaats in een van de grotere zalen met links vooraan een spreekgestoelte, rechts een te klein televisiescherm op ooghoogte, waardoor het voor de meeste mensen niet te zien is, en in het midden, wel op een verhoging(!) de voorzitter in zijn eentje achter een enorme tafel.

De 1e spreekster heeft ervoor gekozen een extra laptop op kniehoogte te installeren, waarmee ze gehurkt zoekvragen in de online catalogus intikt en ondertussen vertelt wat ze aan het doen is. Helaas is de microfoon daar niet op berekend, waardoor een flink deel van haar presentatie slecht te volgen is. De lezing is georganiseerd door de gezamenlijke IAML/IMS-organisatie, maar niet alle sprekers houden evenveel rekening met de achtergrond van de toehoorders. Zo stelde een aanwezige musicologe de vraag: “het is misschien een domme vraag, maar wat is een authority file?” En ook FRBR is voor een aantal bibliothecarissen gesneden koek, maar voor de overige aanwezigen had het kort toegelicht mogen worden. Toch zijn er over deze eerste lezing ook interessante zaken te melden. Zo besteedt de Nationale Bibliotheek van Frankrijk in haar nieuwe catalogus bijvoorbeeld juist veel aandacht (qua ontsluiting) aan de weinig gevraagde titels uit The Long Tail, juist om ze voor de vergetelheid te behoeden. BNF gebruikt Gallica, een programma dat catalogus en visuele presentatie van digitale content combineert. Dit programma komt de volgende dag ook nog aan bod, omdat de BNF van plan is IMSLP erin te integreren.

De tweede spreker gaat in op de digitale service die zijn instituutsbibliotheek biedt aan musicologen. Hij werkt samen met Google in books.google.com en laat werk digitaliseren op verzoek. Kijk bv. op opac.bsb-muenchen.de. Is ook terug te vinden in IMSLP. Een ander beschikbaar programma laat zien aan welke dissertaties momenteel gewerkt wordt binnen de instelling. Tenslotte moet genoemd worden: de Virtual Library of Musicology, een site met een verzameling links naar openbare databases op muziekgebied. Met dit programma is het mogelijk een zoekvraag op alle vertegenwoordigde databases tegelijk los te laten.

De meest interessante bijdrage van deze sessie kwam toch van het duo Frans Wiering (Universiteit Utrecht) en Charles Inskip (University College London). Zij hebben een online enquete onder musicologen gehouden met als insteek: kan technologie muziekwetenschap veranderen? Het duo was vooral geinteresseerd in de verhalen achter de (on)mogelijkheden in het gebruik van computers in het onderzoek. Op grond van de enqueteresultaten kon een aantal conclusies getrokken worden: gebruik van computers bij het onderzoeken van musicologische bronnen kan niet compleet zijn en werkt zelfs luiheid in de hand… Echter de toegang tot gedigitaliseerde bestanden is enorm toegenomen, alsmede de snelheid waarmee je het op je scherm krijgt. Toch: compleetheid is een illusie, want veel waardevolle informatie bevindt zich nog altijd achter inlogcodes….

We dromen verder over een ideale wereld, John where are you?
Luuk Hoekstra

Over nvmb

Landelijk platform voor muziekcollecties.
Dit bericht werd geplaatst in IAML en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.