Bladmuziek in Nederlandse bibliotheken, 2016 en nog verder?

bladmuziek_nog_speelklaarDe aankondiging van de NBD per 1 september 2016 te stoppen met Informatie Bladmuziek (IB bladmuziek, centrale dienstverlening bladmuziek, van aanschafinformatie tot titelbeschrijving in je catalogus en gebonden in je kast) heeft voor veel onrust gezorgd. Met name natuurlijk voor de bibliotheken met een eigen bladmuziekcollectie, maar ook voor hen die via ibl voor hun klanten de weg wisten te vinden naar muziekuitgaven. Zonder nieuwe aanwinsten kan voor het voortbestaan van de bestaande collecties, die doorgaans toch al onder druk staan, worden gevreesd.

Voordat bibliotheekbesturen besluiten om na de berichtgeving van de NBD/Biblion nu maar geheel te stoppen met bladmuziek, zou ik graag een signaal af willen geven dat Musidesk Rijnbrink in gesprek wil gaan met de KB, NVMB en (plus)bibliotheken met een bladmuziekcollectie om te bezien hoe we een (nieuwe) landelijke dienstverlening zouden kunnen ontwikkelen. Van deze dienstverlening zou naast het centraal aanbieden ook het opzetten van een goed functionerend IBL en centraal collectioneren deel kunnen uitmaken. De verwachting is dat met de koppeling van deze elementen beperkte middelen efficiënt kunnen worden besteed.

Voor Musidesk Rijnbrink zitten hier een tweetal speerpunten:

  • Als partner van de NBD in de IB bladmuziek (50% NBD- 50% Musidesk) heeft Musidesk de knowhow nog aan boord betreffende acquisitie, selectie en invoer van nieuwe bladmuziek in PICA/GGC, ervaring met logistieke coördinatie, ibl en centraal collectioneren spreken voor zich door de achtergrond van Musidesk Rijnbrink als provinciale en landelijke brede dienstverlener aan bibliotheken
  • Musidesk heeft de connecties met de uitgeverijen. Enerzijds om hoge inkoopkortingen te kunnen handhaven, anderzijds om de stap van fysiek naar (meer) digitaal te gaan zetten.

Maar daar is wel wat tijd en (landelijk) budget voor nodig.

Het besluit van de NBD (stoppen per 1 september) en de lancering van het Collectieplan (bibliotheekwet) van de KB (mei) veroorzaken juist een tijdsdruk. Hopelijk is er toch gelegenheid om een goed plan te formuleren voor de toekomst van bladmuziek in Nederlandse bibliotheken.

19 mei aanstaande is er tijdens de algemene ledenvergadering van de Nederlandse Vereniging van Muziekbibliothecarissen (NVMB) in bibliotheek Almelo extra tijd ingeruimd om hierover met elkaar van gedachten te wisselen. Wie wat waar welke behoefte?

Namens alle betrokkenen hoop ik op veel input op 19 mei. Mailen of bellen kan ook.

Anne Marie Roetgerink, collectiespecialist Musidesk Rijnbrink
annemarie.roetgerink@rijnbrink.nl
T 088-1970306

Over nvmb

Landelijk platform voor muziekcollecties.
Dit bericht werd geplaatst in Netwerkdag en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.