Hot topics session


Buon giorno! Hot topics session. Dit jaar voor het eerst op het programma. Een sessie van anderhalf uur met korte onderwerpen. Vijf mensen hebben zich van tevoren aangemeld.

Judy Tsou (University of Washington DC, USA): Preserving online-only music
Nog nooit van gehoord maar ik snap meteen wat ze bedoelt. Als je deze muziek koopt dan kun je het alleen zelf gebruiken. Bibliotheken kunnen het niet delen en het is daarmee waardeloos voor gebruik op die manier. Onlangs is er een artikel over dit onderwerp gepubliceerd in MLA’s notes. Sindsdien is er wat vooruitgang in dit toch wat moeizame proces. Want hoe verzamel je deze muziek en hoe blijft het bewaard voor de toekomst en hoe kun je het weer delen? Tot nu toe doet niemand dat en zal het verloren gaan. De vraag van Judy is hoe andere landen dit doen. Het blijkt dat niemand van de aanwezigen verder is dan Judy.

Jane Gottlieb (Juilliard School New York).
Juilliard gaat een volledige campus bouwen in Tianjin (China). De (voor)opleidingen die ze gaan aanbieden zijn kamermuziek, orkeststudies en piano. In China zijn heel veel orkesten en de kamermuziek moet nog verder opgebouwd worden. Het geheel zal geaccrediteerd (dat betekent dat je instituut examens mag afnemen dat de studenten studiefinanciering krijgen). Het zal in het najaar 2019 geopend worden. Jane Gottlieb moet de bibliotheek opbouwen, zowel fysiek als digitaal. Haar vraag is hoe we een nieuwe muziekbibliotheek opbouwen in deze tijd? Het is onmogelijk om een vergelijkbare papieren bibliotheek op te zetten. En een digitale bibliotheek loopt tegen de censuur in China aan. Dus is ze nu in gesprek met de uitgeverijen om digitale toegang te krijgen.

Digital concert hall for institutions (Berliner Philharmoniker, Patricia Rosner).
Hun systeem is gebaseerd op 1 user en dit was dus niet geschikt voor gebruik op hogescholen en universiteiten. Zij waren in het begin ook erg afhoudend omdat zij hun systeem hadden gemaakt voor de individuen die geen kaartje voor het concert hadden kunnen bemachtigen. Hun systeem is ook nog niet goed ontsloten voor gebruik in bibliotheken maar ze gaan nu wel over tot een multiple user account. Zonder paswoord.

The cataloging of self-published scores and recordings (Nurhak Tuncer, Chicago en Reed David, Anchorage USA).
Ik kan hier niet echt iets van maken. Tuncer praat zo goed in de microfoon dat ze heel hard bijna onverstaanbaar is. Als ik het goed heb dan gaan ze onderzoek doen naar self-publishers. Ze krijgen veel tips van voornamelijk Noord-Amerikaanse collega’s. Ze kunnen dus weer verder. En dat is ook het doel van deze sessie.

Alessandra Carlotta Pellegrini (Istituto nazionale di studi verdiani / Fondazione Isabella Scelsi)
Ze spreekt over de muziekbibliotheek en -archief van Istituto nazionale di studi verdiani in Parma. En vertelt iets over Verdi en Isabella Scelsi. Mijn gedachten dwalen wat af. Huh zegt ze nu yoga? Mantra? Ik heb geen idee hoe deze woorden in deze presentatie zijn terechtgekomen. Sorry 😉

Jantien Dubbeldam

Over nvmb

Landelijk platform voor muziekcollecties.
Dit bericht werd geplaatst in IAML. Bookmark de permalink .

2 reacties op Hot topics session

  1. John Valk zegt:

    Muziekweb heeft veel ervaring met het onderhandelen over, het openbaar maken en delen van digitale muziek. Jammer dat er niemand van muziekweb aanwezig was ?!?

    • nvmb zegt:

      Bedankt voor je reactie. Inderdaad jammer maar ik heb in deze sessie wel verteld over waar Muziekweb zich mee bezig houdt en over hun ervaring met dit onderwerp. Op die manier waren ze er toch een beetje bij!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.