Netwerkdag in de Beiaardschool in Amersfoort

Op de netwerkdag van november 2015 besteedden we aandacht aan bijzondere muziekcollecties die Nederland rijk is. Er waren presentaties over de jazzcollectie van de Bijzondere Collecties van de UvA (door Ditmer Weertman) en van Jan Jaap Kassies en Eric van Balkum die spraken over de collectie van de voormalige Muziekbibliotheek van de Omroep.

beiaardschool

Adres: Grote Spui 11 3811 GA Amersfoort

Simeon Bodden kwam met zo’n aanstekelijk en beeldend verhaal over de Beiaardschool in Amersfoort dat we besloten hebben hem daar met z’n allen te gaan bezoeken. Op 17 november kunnen we de wondere wereld van beiaardiers met eigen ogen aanschouwen. Verder horen we meer over de muziekcollecties van het Meertens Instituut en de Toonkunstcollectie van de Bijzondere Collecties van de UvA.

Er is niet alleen aandacht voor bijzondere collecties. Na het opheffen van de centrale aanschaf bladmuziek door NBD Biblion besloot Musidesk Rijnbrink de service voor de reguliere collectievorming bladmuziek over te nemen. Anne Marie Roetgerink zal ons bijpraten over de stand van zaken.

Het programma omvat:

10.00 Ontvangst en koffie

10.30 Welkom

10.35 Beiaardschool Nederland
Simeon Bodden
(bestuurslid van de stichting Beiaardcentrum Nederland) liet ons al kennismaken met de wereld van de beiaardmuziek. Nu we te gast zijn in de beiaardschool, kunnen we een en ander in de praktijk aanschouwen.

11.30 Muziekcollecties Meertens Instituut
Martine de Bruin
(Projectleider etnologie en Ontwikkelaar ICT bij het Meertens Instituut) praat ons bij over de verschillende muziekcollecties die het instituut rijk is. Aandacht voor liedbladen, liedboeken, smartlappen, het Wilhelmus en nog veel meer.

12.30 Lunch

13.30 Centrale aanschaf bladmuziek Musidesk Rijnbrink
Anne Marie Roetgerink
geeft de actuele stand van zaken.

13.45 Tollius in Amersfoort
Simon Groot
(Collectiespecialist bij Bijzondere Collecties UvA) vertelt over de bijzondere muziekcollecties die hij beheert, w.o. de Toonkunstbibliotheek. Bijzondere aandacht is er voor musicus en componist Joannes Tollius die ca. 1550 in Amersfoort werd geboren.

14.30 Theepauze

14.45 Tollius-wandeling door Amersfoort
Het verhaal over Joannes Tollius vraagt om een rondwandeling door de stad Amersfoort. Langs bijzondere plekken die een rol hebben gespeeld in Tollius’ leven. Simon Groot leidt ons rond. Bij slecht weer kunnen we besluiten dit programma-onderdeel te laten vervallen. Neem voor de zekerheid je paraplu mee!

15.45 Borrel in Stadsbrouwerij De Drie Ringen (Kleine Spui 18)
De wandeling eindigt bij de Stadbrouwerij. Mensen die de wandeling liever overslaan kunnen direct na de lezing van Simon Groot al naar De Drie Ringen. De Drie Ringen ligt vlakbij de Beiaardschool, aan de overkant van de Eem.

Aanmelding
Je aanwezigheid tijdens deze netwerkbijeenkomst stellen wij bijzonder op prijs. Je kunt je aanmelden bij Charlotte Sienema: Charlotte Sienema

Bij aanmelding graag vermelden of je deelneemt aan de lunch en of je bijzondere dieetwensen hebt. Aanmeldingen graag vóór 10 november.
Deelname aan deze dag bedraagt € 15,- (lunch incl.).
Je kunt dit bedrag overmaken op het rekeningnummer van de  NVMB: NL 17 INGB 0007 5410 76.
Desgewenst ontvang je een nota.

We hopen je te mogen begroeten op 17 november bij de Beiaardschool, Grote spui 11 in Amersfoort. (Nabij de oude Koppelpoort, ca. 15 minuten lopen van het station). In dit historische pand is geen lift aanwezig.

Over nvmb

Landelijk platform voor muziekcollecties.
Dit bericht werd geplaatst in Netwerkdag. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.