Conservatorium Antwerpen: een jazzcollectie komt tot leven

Tijdens de openingsceremonie van het IAML-congres ontmoette ik twee oude bekenden Johan Eeckeloo en Jan Dewilde; typische Vlamingen (bescheiden, uiterst vriendelijk, vol humor). Beiden werken in een Koninklijk Conservatorium; Johan in dat van Brussel, Jan in dat van Antwerpen. Als ik ze ontmoet ben ik – opvallend genoeg(?) – altijd degene die vertelt en zijn zij de geïnteresseerd luisterende partij. Daarom weet ik eigenlijk nauwelijks wat voor werkzaamheden ze in hun instituten doen. Hoewel ik ze dat natuurlijk kan vragen kon ik me wat Jan betreft vanochtend beperken tot luisteren.
Er volgde een uiterst boeiend verhaal dat aardig past in mijn ideaalbeeld voor ontsluiting, gebruik en promotie van een collectie.

Jan Dewilde ‘‘All that jazz’: the jazz collections in the library of the Royal Conservatoire of Antwerp’

Het Antwerps Conservatorium blijkt te beschikken over twee grote nalatenschappen van Belgische jazzverzamelaars, Albert Michiels (1923-2008) en Jack Sels (1922-1970). Beide collectie bestaan uit posters, grammofoonplaten, muziekcassettes, videobanden, bladmuziek, tijdschriften en andere papieren documenten.
In samenwerking met het Vlaamse erfgoedinstituut VIAA digitaliseerde het conservatorium meer dan 6000 items uit de collectie. Jan is er bovendien in geslaagd een conservatoriumensemble te interesseren voor de rijke Belgische jazzgeschiedenis. Het voert composities uit de bladmuziekcollectie uit. Daarnaast treedt het conservatorium ook op als uitgever.
Uit heel de presentatie blijkt dat de muzikale omgeving waarin de collecties verkeren het gebruik en de waarde ervan versterken.
Wel heb ik nu nog meer vragen voor Jan…

Eric van Balkum

Over nvmb

Landelijk platform voor muziekcollecties.
Dit bericht werd geplaatst in IAML. Bookmark de permalink .

Een reactie op Conservatorium Antwerpen: een jazzcollectie komt tot leven

  1. Jantien zegt:

    Hoi Eric, Wat leuk om jouw ervaringen en verslagen te lezen. Je bent heel goed bezig en doet goed werk voor de thuisblijvers waaronder ikzelf. Bedankt hiervoor! Groeten van Jantien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.