‘If you know how to catalogue music, you can catalogue anything’

Joseph Hafner ‘This is happening with Linked Data in Canada’

De laatste sessie die ik persoonlijk kon bijwonen ging over linked data en catalogiseren. Daarin ging het niet specifiek over muziek, maar zoals voorzitter Joseph Hafner het treffend zei: ‘If you know how to catalogue music, you can catalogue anything’.
Hafner vertelde enthousiast over een grootschalig multidisciplinair initiatief rondom linked data, waarin diverse Canadese universiteiten en bibliotheken sinds vorig jaar samenwerken en profiteren van elkaars kennis op dit gebied. Veel van de medewerkenden hebben een muziekachtergrond. Wordt vervolgd.

Vervolgens kreeg ‘catalogiseergoeroe’ Massimo Gentili-Tedeschi ruim baan om nog geestdriftiger kond te doen van het IFLA Library Reference Model (LRM). Daarin worden de verworvenheden gecombineerd en mankementen verwijderd van de drie concepten:

  • Functional Requirements for Bibliographic Records (FRBR)
  • Functional Requirements for Authority Data (FRAD)
  • Functional Requirements for Subject Authority Data (FRSAD)


Volgens Gentili-Tedeschi leidt dit tot een enkel consistent, verbeterd en definitief model dat alle aspecten van bibliografische data in zich verenigt. Dit regelwerk zou ondersteuning moeten geven aan en een stimulans betekenen bij het gebruik van bibliografische gegevens in linked data-omgevingen. De veranderingen zijn legio, maar stuk voor stuk in lijn met recente conceptuele praktijken. Zo doen de entiteiten Agent, Place, Collective Agent, Nomen en Time-span hun intrede en worden Person, Family en Corporate Body sub-entiteiten van Agent en Collective Agent.
Het wachten is op goedkeuring van de IFLA Committee on Standards. De ervaren Italiaan maakte een vreugdehuppel toen hij aankondigde dat hij die snel verwacht. De eerste significante wijzigingen voortkomend uit de LRM zullen zijn opgenomen in de april 2018-versie van de RDA Toolkit.

Eric van Balkum

Over nvmb

Landelijk platform voor muziekcollecties.
Dit bericht werd geplaatst in IAML en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.