Muziekweb verwerft unieke collectie wereldmuziek

Muziekweb heeft onlangs de zogeheten RASA-collectie verworven en toegankelijk gemaakt, een grote, unieke collectie wereldmuziek, afkomstig van het vroegere Utrechtse poppodium RASA. De collectie van meer dan 20.000 cd’s en lp’s is door Muziekweb overgenomen en vervolgens gemetadateerd, gedigitaliseerd en ontsloten.
Het Utrechtse podium voor wereldmuziek RASA moest in 2017 de deuren sluiten nadat de gemeente Utrecht de subsidie had stopgezet. RASA opende op 10 oktober 1970 haar deuren. Na een begin als debatcentrum werd in de jaren tachtig het accent steeds meer verlegd naar Afrikaanse en Indiase muziek, flamenco en muziek uit Oost-Europa. Behalve dat RASA muziek en dans uit de gehele wereld programmeerde, verzamelden de medewerkers ook een groot aantal cd’s en lp’s met wereldmuziek, afkomstig van alle continenten. De collectie omvat naar schatting 20.000 cd’s en lp’s en daarnaast een groot aantal eigen opnamen van live optredens. Een deel is ook afkomstig van het Koninklijk Instituut voor de Tropen.

Muziekweb heeft in 2017 de RASA-collectie overgenomen. De cd’s en lp’s die nog niet bij Muziekweb aanwezig waren, zijn aan de collectie toegevoegd. Deze titels zijn vervolgens gemetadateerd, gedigitaliseerd en ontsloten via de website

Muziekweb meldt in een persbericht heel blij te zijn dat de RASA-collectie, met veel bijzondere muziek en uniek materiaal, op deze manier behouden blijft en op laagdrempelige wijze toegankelijk komt voor het publiek. ‘De RASA-collectie is een zeer waardevolle toevoeging aan de bestaande Muziekweb-collectie, die is uitgegroeid tot de belangrijkste bewaarplaats voor muziek in Nederland,’ aldus Muziekweb.
Leden van openbare bibliotheken in Nederland kunnen muziek uit de RASA-collectie lenen via Muziekweb en afhalen bij hun eigen lokale bibliotheek. De complete lijst is hier (pdf) terug te vinden

Bron: bibliotheek.nl

Over nvmb

Landelijk platform voor muziekcollecties.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.