Te gast bij Edtion Peters

Net als vorig jaar zal ik in een aantal blogs verslag doen van het IAML-congres, dat dit jaar in Leipzig plaatsvindt. Natuurlijk kan ik niet bij alle lezingen, workshops en concerten aanwezig zijn. Ik confronteer u met mijn persoonlijke keuzes daaruit.

Sinds Nienke de Boer mij verzocht een presentatie te houden over http://www.muziekschatten.nl ben ik lid van de IAML-sectie ‘Broadcasting and orchestra libraries’. Voorafgaand aan het congres nodigde Sabina Benelli – de nieuwe ‘chair’ van die groep – mij uit voor een rondleiding bij het beroemde uitgevershuis Edition Peters. Die uitnodiging nam ik met graagte aan.

Grieg-jukeboxMaandagmiddag begaf een groep van zo’n 15 orkestbibliothecarissen zich naar Talstrasse 10, waar direct duidelijk werd dat de uitgever een speciale band had met de componist die hem groot heeft gemaakt, Edvard Grieg (1843-1907). Aan de poort troffen we een ‘jukebox’ aan, die zes composities van de Noorse componist kon spelen.

Grieg-kamerSteffen Conradi vertelde ons vervolgens van de zeer bewogen geschiedenis van het uitgevershuis, dat in 1800 werd opgericht door C.F. Peters, maar dat Max Abraham en de broers Hinrichsen met de meeste passie en kunde opbouwden. Als gezegd kon de firma zich dankzij de contractering van Edvard Grieg in 1889 enorm ontwikkelen. Een speciaal aan de componist gewijde kamer herinnert aan het feit dat hij regelmatig bij de uitgever inwoonde.
Naast in Leipzig is Edition Peters tegenwoordig gevestigd in Londen en New York, waar men John Cage wist te strikken en met hem de complete New York School.

Rental LibraryVervolgens nam Margarete Kalus ons mee naar de Sternwartenstrasse 79, waar de verhuurafdeling kantoor houdt. Ze toonde ons het magazijn, waarin vooral de talloze sets orkestmateriaal van Gustav Mahlers 5e en 6e symfonieën opvielen, ingericht voor diverse orkesten en dirigenten. Ook indrukwekkend was het op plaatnummer gerangschikte archief waarmee een groot deel van het fonds, indien nodig, via zogenoemde transparanten kan worden gereproduceerd. Bijna alle drukplaten zijn in de Tweede Wereldoorlog helaas verloren gegaan. Na tweeënhalf uur hadden we een goed beeld van de geschiedenis en de workflow van een grote muziekuitgever.

Over nvmb

Landelijk platform voor muziekcollecties.
Dit bericht werd geplaatst in IAML. Bookmark de permalink .

Een reactie op Te gast bij Edtion Peters

  1. Cora Mulder zegt:

    Leuk om te lezen, Eric! Ik wist het niet van Grieg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.