DOREMUS exemplarisch?!

De voor mij op voorhand interessantste voordracht tijdens dit IAML-congres zou die van Cécile Cecconi over het DOREMUS-project zijn. Ik werd niet teleurgesteld.
In dit project slaan drie vooraanstaande Franse muziekcollecties – Bibliothèque Nationale de France, Radio France en de Philharmonie de Paris – de handen ineen om klassieke-muziekliefhebbers een service te bieden die zijn weerga niet kent.

De metadata van bladmuziek, geluidsdragers, concertopnamen en -programma’s van deze instituten zijn samengebracht en gepubliceerd als linked open data. Dit maakt het mogelijk om allerlei verschillende uitingsvormen van een compositie samen te presenteren, bijvoorbeeld op een tijdlijn (voorzien van een biografie van de componist en informatie over het werk).
In de afgelopen jaren is veel werk verzet om de metadata goed te structureren, modelleren en een doordachte, op muziek toegespitste ontologie te creëren. Daarin worden de relaties tussen verschillende concepten op gestandaardiseerde wijze beschreven, zodat een computer ze kan begrijpen.
Het project wordt in september afgesloten en dan zullen verschillende diensten worden gepresenteerd. Neem alvast een sneak peak op overture.doremus.org (ook is een chatbot-functie in de maak).
Wat zou het mooi zijn als de Stichting Omroep Muziek (incl. Muziekschatten), Radio 4 en het Instituut voor Beeld en Geluid (en eventueel het Nederlands Muziek Instituut) ook zoiets zouden weten te creëren… Het voorwerk is al gedaan.

Abstracts van de twee lezingen in de sessie ‘Music and linked open data’

Over nvmb

Landelijk platform voor muziekcollecties.
Dit bericht werd geplaatst in IAML. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.