The well-tempered catalogue

Onder de inspirerende en – gezien de locatie – toepasselijke titel ‘The well-tempered catalogue’ bracht een drietal muziekcatalografische zwaargewichten verslag uit over de herziene versie van de RDA-Toolkit. Deze bijbel voor het maken van bibliografische beschrijvingen vindt in ons land nauwelijks ingang, waar het muziekmaterialen betreft.

‘The building looks the same, but the structure has been changed’, vertelde Damian Iseminger (Library of Congress), terwijl hij de veranderingen in kaart bracht. Een belangrijke toevoeging betreft die van de ‘entities’ Collective agent, Timespan en Nomen. Deze zijn afkomstig uit de recent verschenen IFLA Library Reference Model, waarin de conceptuele modellen FRBR, FRAD en FRSAD zijn samengevoegd. Bovendien staan de elementen Medium of performance of musical content en key of expression op de nominatie om hun plek te vinden in de RDA Toolkit.
Daniel Paradis (Nationale Bibliotheek en Archieven, Quebec) wees de aanwezigen erop dat de RDA Reference – waarin onder andere alle RDA elementen, met beschrijvingen, zijn opgenomen – in RDF-formaat is opgeslagen in de Open Metadata Registry (OMR). En daarmee dus voor iedereen beschikbaar.
Renate Behrens (Deutsche Nationalbibliothek) legde ten slotte uit welke implicaties deze verbeteringen hebben in het werkveld, in haar geval de Duitstalige landen. ‘We have to revise all our working documents and policy statements after the 3R-changes to the RDA-Toolkit’.

Na deze presentatie was het de beurt aan Behrens’ collega Jochen Rupp. Hij vertelde vol (niet onterechte) trots dat de Deutsche Nationalbibliothek al haar metadata zonder verplichtingen (Creative Commons Zero) beschikbaar stelt aan eenieder die er interesse in heeft. Dat gebeurt in (bijna) elk gewenst formaat. Voor de Norm- und Titeldaten betreft dat: MARC, MARC-XML en RDF.
Meer info: DNB Metadatashop

Over nvmb

Landelijk platform voor muziekcollecties.
Dit bericht werd geplaatst in IAML. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.