Bladmuziek beter zichtbaar in de catalogus

Dit artikel is ontleend aan de website van de Koninklijke Bibliotheek

Klanten die bladmuziek zoeken via de catalogus van de bibliotheek, kunnen vanaf nu ook een afbeelding van de eerste pagina van de bladmuziekuitgave in de catalogus op Bibliotheek.nl bekijken. Zo kunnen zij, voordat ze een exemplaar aanvragen, goed inschatten of de bladmuziek aansluit bij hun niveau en smaak.

Waarom een afbeelding in de catalogus?

Bladmuziek is niet in elke lokale bibliotheek aanwezig. Klanten kunnen echter wel in de catalogus bladmuziek opzoeken en aanvragen bij een andere bibliotheek. Met de afbeelding van de eerste pagina (notenbeeld) kan de klant vooraf goed inschatten of dit de bladmuziek is die hij of zij zoekt en of dit past bij zijn of haar niveau en smaak. Zo kan de klant bladmuziek beter vinden en wordt onnodig IBL voorkomen. De realisatie komt voort uit de afspraken die gemaakt zijn in het Plan van Aanpak Bladmuziek, onderdeel van het Gezamenlijk Collectieplan.

Scans gemaakt door Musidesk met subsidie PICA

De scans van de afbeeldingen worden verzorgd door Musidesk. Musidesk verzorgt via haar Landelijke Dienstverlening Bladmuziek de selectie en ontsluiting van bladmuziek. Vanaf 2019 scant zij voor de ontsluiting in de catalogus, van elke nieuwe bladmuziektitel (circa 1.000 per jaar) uit haar aanbod behalve de cover, ook de eerste pagina muziek. Met een subsidie van stichting PICA was zij in staat om een deel van de in 2017 en 2018 aangeboden titels te voorzien van een afbeelding van de eerste pagina. Op dit moment zijn er ruim 1.500 afbeeldingen gescand en zijn er bij ruim 1.000 titels afbeeldingen van de eerste pagina zichtbaar in de catalogus.

KB maakt afbeeldingen zichtbaar op Bibliotheek.nl

De KB heeft een aantal ontwikkelingen doorgevoerd waardoor de afbeeldingen nu zichtbaar zijn in de catalogus op Bibliotheek.nl. De afbeeldingen kunnen ook bij landelijk zoeken in lokale cataloguspagina’s van openbare bibliotheken worden getoond. Bibliotheken die dit willen, kunnen hiervoor het beste contact opnemen met de leverancier van hun catalogus die deze functionaliteit kan ontwikkelen.

Over nvmb

Landelijk platform voor muziekcollecties.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.