Voor een prikkie doet bibliotheek Utrecht cd-collectie in de verkoop

artikel overgenomen uit Algemeen Dagblad 19 december 2019

Het tijdperk van de cd is voorbij, beseft ook de bibliotheek Utrecht. Met de naderende verhuizing neemt de bieb daarom afscheid van haar cd-collectie, bestaande uit zo’n 26.000 stuks. Voor sommige bezoekers is dat best jammer. ,,Je kapt een bos toch ook niet omdat er maar drie mensen in lopen?”Emma Thies 19-12-19, 20:25

In de hoogtijdagen van het cd-tijdperk stond er op zaterdagmiddag soms een rij van 20 meter voor de uitleenbalie van de muziekafdeling, herinnert Jack van ’t Pad (62) van de bibliotheek in Utrecht zich. ,,We stonden met tien man personeel op de afdeling, we leenden waanzinnig veel uit”, vertelt Van ’t Pad, die veertig jaar geleden begon als muziekbibliothecaris. 

,,De collectie bestond op haar hoogtepunt uit zo’n tachtigduizend cd’s. Elk jaar kochten we drie- à vierduizend nieuwe exemplaren in, iedere medewerker had zijn eigen genre. Ik was verantwoordelijk voor pop.” 

Dat muziek steeds meer wordt gestreamd is nu eenmaal een maatschappelijk proces dat plaatsvindt. Van iets wat minder geleend wordt, ga je minder in de kast zetten. We zijn tenslotte geen museum. Je kunt je ertegen blijven verzetten, maar dat heeft weinig zin.

Stuk rustiger

De bruisende muziekafdeling is niet meer wat-ie vroeger was: op de bovenste verdieping van de bibliotheek is het vandaag de dag een stuk rustiger. In de loop der jaren werd Van ’t Pad dan ook ‘algemeen’ bibliothecaris. 

De cd-collectie werd steeds kleiner en vanaf begin 2019 stopte de bibliotheek helemaal met het inkopen van nieuwe cd’s. De 26.000 stuks die zich nog wel in het gebouw bevinden worden een stuk minder opgepakt, bestudeerd en uitgeleend dan tien jaar geleden. 

Hoewel een enkeling nog plichtsgetrouw een exemplaar komt lenen, zijn de hoogtijdagen van de cd-uitleen toch echt voorbij, weet ook het bibliotheekbestuur. En daarom werd de knoop doorgehakt: de collectie gaat niet mee naar het nieuwe gebouw van de bibliotheek. 

Streaming

,,Het gros van de mensen streamt of downloadt tegenwoordig nu eenmaal muziek”, vertelt Isabella Arons, woordvoerder van de bibliotheek. ,,We kijken naar wat het publiek doet, vraagt en leent. De uitleen van cd’s is de afgelopen jaren bijna steil naar beneden gegaan, dus we zijn inderdaad tot het besluit gekomen om ermee te stoppen.”

Van ’t Pad, die zo’n veertig jaar in de bieb werkt, snapt dat wel. ,,Er zijn nog ongeveer driehonderd vaste muziekleners in de regio Utrecht, relatief gezien zijn dat er niet veel”, legt hij uit. ,,Dat muziek steeds meer wordt gestreamd is nu eenmaal een maatschappelijk proces dat plaatsvindt. Van iets wat minder geleend wordt, ga je minder in de kast zetten. We zijn tenslotte geen museum. Je kunt je ertegen blijven verzetten, maar dat heeft weinig zin.”

1 euro per stuk

De cd’s die de bibliotheek momenteel nog in haar bezit heeft, worden niet zomaar op straat gezet, vertelt Arons. ,,Al onze echt unieke exemplaren gaan naar muziekbibliotheek Muziekweb in Rotterdam. Veel bibliotheken die nu gestopt zijn met cd’s, hebben hun materiaal aan Muziekweb afgestaan, dus zij hebben een grote collectie”, zegt Arons. 

,,Daar kunnen mensen nog steeds fysiek een cd’tje huren, en zij digitaliseren ook materiaal. In onze bibliotheek kunnen mensen via de computer op Muziekweb naar cd’s luisteren.” 

De overige cd’s worden in de verkoop gedaan: van 2 tot en met 14 februari zijn alle cd’s voor 1 euro per stuk te koop.

Leden

Leden van de bibliotheek kregen vorige week een mailtje met het nieuws. Het is bibliotheekbezoeker Ab (69) niet ontgaan. Met een handgeschreven ‘boodschappenlijstje’ struint hij door de muziekschappen. 

,,Ik hoorde dat de collectie ermee stopt, dus ik dacht: ik ga nog eens even goed kijken. Deze heb ik al gevonden”, zegt hij, terwijl hij trots een groengele cd met daarop de muziek van Vivaldi uit zijn tas tovert. ,,Ik had eerlijk gezegd wel verwacht dat de collectie er op een dag mee zou stoppen. ’t Hoort erbij, hè.”

Héél jammer

Bibliotheeklid Ignatia (65) leent drie tot vijf keer per maand een stapel cd’s. Ze vindt het lastig te begrijpen. ,,Het klopt gewoon niet. Er zijn veel oudere leden hier waar de bibliotheek op drijft, maar nu zetten ze compleet in op de jeugd”, zegt ze. ,,Ik vind het héél jammer dat de service gaat verdwijnen. Je kapt een bos toch ook niet omdat er maar drie mensen in lopen?” 

Bezoekster Hetty (52) sluit zich daarbij aan. ,,Écht heel jammer. Ik houd van lekker een cd’tje opzetten als ik in de woonkamer bezig ben. Als ik in de toekomst iets wil lenen, kan dat gewoon niet meer.”

Gemis

Van ’t Pad hoopt de fanatieke leden desondanks enthousiast te kunnen maken voor de nieuwe bibliotheek. Want: de muziek gaat de bieb zeker niet uit. ,,Ik vertel ze allemaal wat er gaat komen, zoals zuilen met Muziekweb erop zodat je muziek kunt luisteren”, vertelt hij.

,,Veel leden vinden het jammer, maar ze moeten het zién.” Wordt het voor hem zelf niet ontzettend wennen om de enorme collectie niet meer te kunnen aanschouwen? ,,Ik groei graag mee met veranderingen. Tuurlijk wordt het een gemis. Maar ik heb het opgebouwd en ik mag het afsluiten.”

Over nvmb

Landelijk platform voor muziekcollecties.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.