Een feestelijk jubileum bomvol muziek

In 2021 bestond de NVMB 25 jaar. De viering van dit vijfde lustrum moest vanwege de coronapandemie een jaar worden uitgesteld. De vertraging plaveide de weg voor een muziekrijke ontvangst in de Bibliotheek Den Haag, waar de nagelnieuwe Muziekverdieping echter nog net niet genoeg voltooid was om het geplande middagsymposium onderdak te bieden.

De jubileumdag begon in de ook al kakelverse cultuurtempel Amare. Interimvoorzitter Nienke de Boer heette de leden en oud-leden hartelijk welkom en beloofde ze een zeer diverse ‘proeverij’. Ook prees en feliciteerde ze Jan Jaap Kassies, de geridderde beheerder van de omroepbladmuziekcollectie.
De aanwezigen splitsten zich vervolgens in drie groepen: twee bewonderden, in het kielzog van professionele rondleiders, het indrukwekkende Amare-gebouw met de fraaie theaterzaal voor het Nederlands Dans Theater, een derde bracht een bezoek aan het conservatorium op de drie bovenste etages.

Daarna woonde het herenigde gezelschap in de concertzaal de eerste repetitie bij van Verdi’s Requiem door het Residentie Orkest met chef-dirigent Anja Bihlmaier. Het volgende programmaonderdeel verdeelde het ensemble weer over drie groepen voor een drietal korte werkbezoeken. Tour A vertrok naar het Nederlands Muziek Instituut (NMI), Tour B deed de Muziekverdieping van de Bibliotheek Den Haag aan en Tour C voerde naar de bibliotheek van het Residentie Orkest.

Werkbezoeken

Na een rijke lunch in Amare met luxe broodjes en veel genetwerk was het tijd voor het middagsymposium getiteld Goed bewaard, goed gevonden. Terug in Bibliotheek Den Haag vergastte het uit vakgenoten bestaande saxofoontrio I tre sassofonisti bibliotecari grigi de verzamelde collega’s op een swingende ouverture.

Op de eerste etage verwelkomde bibliotheekdirecteur Sam Hermans het publiek en sprak lovende woorden over de pas geopende Muziekverdieping, waar de collecties van de openbare bibliotheek, het NMI en het Koninklijk Conservatorium nu gezamenlijk zijn opgesteld. Aan een gedeelde catalogus wordt nog hard gewerkt.
Het symposium presenteerde vier sprekers wier lezingen werden afgewisseld met charmante muzikale intermezzi verzorgd door Quartet with a twist (QWAT), een ‘strijkkwartet’ met een contrabas in plaats van een cello. De jonge vrouwen speelden onder meer stukken van Händel, The Beatles en Queen.

Martie Severt – een van de oprichters en nog immer bestuurslid – gaf een overzicht van de ontstaansgeschiedenis van de NVMB, stond stil bij het succesvolle IAML-congres in Amsterdam (2009) en schetste een mogelijke toekomst. Die zal volgens de nestor vooral worden bepaald door de leden en de bereidheid om activiteiten te blijven ontplooien die nationaal en internationaal relevant zijn voor de sector. Hij ontving uit handen van bestuurslid Mirjam-Iris Crox een oorkonde als erelid van de vereniging.

Muziekpublicist en -onderzoeker Jacqueline Oskamp vertelde over haar ervaringen met instellingen die muziekcollecties beheren. Van het alles-in-een-archief van Donemus in de jaren ’90 via de (dreigende) teloorgang in het tweede decennium van deze eeuw tot de conclusie dat gelukkig weinig collecties echt zijn verdwenen, maar de toegankelijkheid nog zeer te wensen overlaat.

Bibliotheekinnovator Karen Bertrams (Probiblio) presenteerde een succesvolle strategie om jonge muziekcommunityleiders (hiphop/urban) aan de openbare bibliotheek te binden en deze de waarde van bibliotheken uit hun eigen ervaring te laten verkondigen.

Ten slotte sprak freelance muziekproducer Frank Jochemsen – tevens werkzaam bij het Nederland Jazz Archief – over een project rondom de jong gestorven tv-(show)producent Rob Touber, die aan de wieg stond van de succesvolle carrières van Adèle Bloemendaal, Gerard Cox en Jenny Arean. Jochemsen kreeg de beschikking over geluidsbanden met honderden opgenomen, maar veelal niet uitgebrachte liedjes, geschreven door niet de minste componisten en tekstschrijvers. Zijn zoektocht naar meer gegevens dan de informatiearme geluidsdragers boden, leidde hem naar publieke en privéarchieven. Zo wist hij veel losgeraakte verbanden te herstellen. Zijn monnikenwerk hoopt hij via een reeks podcasts aan het publiek te presenteren.

Tijdens de afsluitende borrel hadden de symposiumbezoekers de kans te spreken met de vakgenoten die ze tijdens deze feestelijke en zeer geslaagde dag nog niet ontmoetten (hetgeen uitgebreid gebeurde). Veel dank aan allen die dit jubileum tot een succes maakten!

Foto’s: Charlotte Sienema

Advertentie

Over nvmb

Landelijk platform voor muziekcollecties.
Dit bericht werd geplaatst in Netwerkdag, Vereniging. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.