17-11-2015: NBD Biblion (Zoetermeer)

NBD Biblion en Bijzondere Collecties
NVMB-Netwerkbijeenkomst 17 november 2015 bij NBD Biblion in Zoetermeer

NBD_Biblion-logoVooral voor onze leden uit de openbare bibliotheeksector is NBD Biblion een begrip. NBD Biblion maakt boeken en andere media uitleenklaar en levert deze aan (openbare) bibliotheken en schoolmediatheken. Hier gaat een proces van selecteren, recenseren (ai’s), catalogiseren en categoriseren aan vooraf. We zijn zeer verheugd te gast te zijn geweest in het splinternieuwe onderkomen van NBD Biblion! Deze netwerkdag stond voor een groot deel in het teken van het reilen en zeilen in dit voor Nederlandse bibliotheken zo belangrijke bedrijf.
Hiernaast besteden we aandacht aan bijzondere muziekcollecties die Nederland rijk is. Enkele van deze collecties zullen zich presenteren en ons hun allermooiste juweeltjes laten zien.

Het programma omvatte:
Inloop en koffie vanaf 10 uur

10.30u Welkom en inleiding
Marco Weij (Hoofd Verkoop en Klantenservice bij NBD Biblion) heet ons welkom en laat ons kennismaken met zijn bedrijf.

11.00u Rondleiding door de drukkerij
NBD Biblion heeft een eigen drukkerij/binderij waarin pocketuitgaven worden omgetoverd tot stevige bibliotheekexemplaren. We kregen een uitgebreide rondleiding door deze drukkerij.

12.00u Bladmuziek bij NBD Biblion
Ria Warmerdam (Eindredacteur Bladmuziek bij NBD Biblion) ging nader in op de ‘gang van de bladmuziek’ in haar bedrijf.

13.00u Lunch

14.00u Jazz in de afdeling Bijzondere Collecties UvA
Ditmer Weertman (Conservator Muziekcollecties bij de afdeling Bijzondere Collecties UvA) vertelde over de jazzcollecties van het voormalige Muziek Centrum Nederland. Na de opheffing van MCN zijn deze collecties opgenomen in de afdeling Bijzondere Collecties van de UvA. Onderdeel van deze collecties zijn o.a. de Michiel de Ruijter-collectie en het Paul Acket Archief.

14.30u Beiaardmuziek
Simeon Bodden (bestuurslid van de stichting Beiaardcentrum Nederland) liet ons kennismaken met de wereld van de beiaardmuziek. Het Beiaardcentrum biedt ondersteuning aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Een belangrijke activiteit van het Beiaardcentrum is het uitgeven van bladmuziek, literatuur en audiovisueel materiaal.
NVMB_NBDBiblion_Simeon_Bodden15.00u Theepauze

15.15u Muziekschatten uit de voormalige Muziekbibliotheek van de Omroep
Eric van Balkum en Jan Jaap Kassies (Muziekschatten.nl) gaven een presentatie over Muziekschatten, de online bladmuziekcollectie van de voormalige Muziekbibliotheek van de Omroep. Bij de lancering van dit project waren beide heren ook te gast.

15.45u Borrel