17-11-2016: Beiaardschool (Amersfoort)

Op de netwerkdag van november 2015 besteedden we aandacht aan bijzondere muziekcollecties die Nederland rijk is. Er waren presentaties over de jazzcollectie van de Bijzondere Collecties van de UvA (door Ditmer Weertman) en van Jan Jaap Kassies en Eric van Balkum die spraken over de collectie van de voormalige Muziekbibliotheek van de Omroep.

beiaardschool

Adres: Grote Spui 11 3811 GA Amersfoort

Simeon Bodden kwam met zo’n aanstekelijk en beeldend verhaal over de Beiaardschool in Amersfoort dat we besloten hebben hem daar met z’n allen te gaan bezoeken. Op 17 november konden we de wondere wereld van beiaardiers met eigen ogen aanschouwen. Verder hoorden we meer over de muziekcollecties van het Meertens Instituut en de Toonkunstcollectie van de Bijzondere Collecties van de UvA.

Er was niet alleen aandacht voor bijzondere collecties. Na het opheffen van de centrale aanschaf bladmuziek door NBD Biblion besloot Musidesk Rijnbrink de service voor de reguliere collectievorming bladmuziek over te nemen. Anne Marie Roetgerink praatte ons bij over de stand van zaken.

Het programma omvatte:

10.00 Ontvangst en koffie

10.30 Welkom

10.35 Beiaardschool Nederland
Simeon Bodden
(bestuurslid van de stichting Beiaardcentrum Nederland) liet ons al kennismaken met de wereld van de beiaardmuziek. Nu we te gast zijn in de beiaardschool, kunnen we een en ander in de praktijk aanschouwen.

10.35 Muziekcollecties Meertens Instituut
Martine de Bruin
(Projectleider etnologie en Ontwikkelaar ICT bij het Meertens Instituut) praat ons bij over de verschillende muziekcollecties die het instituut rijk is. Aandacht voor liedbladen, liedboeken, smartlappen, het Wilhelmus en nog veel meer.

11.30 Tollius in Amersfoort
Simon Groot
(Collectiespecialist bij Bijzondere Collecties UvA) vertelt over de bijzondere muziekcollecties die hij beheert, w.o. de Toonkunstbibliotheek. Bijzondere aandacht is er voor musicus en componist Joannes Tollius die ca. 1550 in Amersfoort werd geboren.

12.30 Lunch

13.30 Centrale aanschaf bladmuziek Musidesk Rijnbrink
Anne Marie Roetgerink
geeft de actuele stand van zaken.

13.45 Beiaardschool Nederland: De Gouden Wolken
Nu we te gast zijn in de beiaardschool, kunnen we een en ander in de praktijk aanschouwen. Een algemeen verhaal kregen we al van Simeon Bodden.
Mathieu Polak (beiaardier en beiaarddocent en daarnaast pianist en componist) schreef het artikel De Gouden Wolken, waarin hij ingaat op de klank van het carillon. Dit artikel zal hij voordragen en hij zal enkele stukken spelen op het oefenklavier van de Beiaardschool.

14.30 Theepauze

14.45 Tollius-wandeling door Amersfoort
Het verhaal over Joannes Tollius vraagt om een rondwandeling door de stad Amersfoort. Langs bijzondere plekken die een rol hebben gespeeld in Tollius’ leven. Simon Groot leidt ons rond. Bij slecht weer kunnen we besluiten dit programma-onderdeel te laten vervallen. Neem voor de zekerheid je paraplu mee!

tollius-wandelling_gea_van_veen_2

Tijdens de Tollius-wandeling foto: Gea van Veen

15.45 Borrel in Stadsbrouwerij De Drie Ringen (Kleine Spui 18)
De wandeling eindigt bij de Stadbrouwerij. Mensen die de wandeling liever overslaan kunnen direct na de lezing van Simon Groot al naar De Drie Ringen. De Drie Ringen ligt vlakbij de Beiaardschool, aan de overkant van de Eem.