27-11-2014

Het veranderende bibliotheeklandschap geschetst
NVMB-Netwerkbijeenkomst 27 november 2014 bij de Rijnbrinkgroep in Arnhem

rijnbrinkgroepMet de nieuwe bibliotheekwet (Wsob) worden de taken van het bibliotheekwerk in Nederland herverdeeld. De Koninklijke Bibliotheek (KB) gaat daarbij een belangrijke rol spelen. Niet alleen wordt de KB verantwoordelijk voor een landelijke digitale bibliotheek, ook krijgt zij een centrale rol in het stelsel van openbare bibliotheken toegewezen. Op de Netwerkdag van de Nederlandse Vereniging van Muziekbibliotheken (NVMB) worden de lijnen in dit veranderende landschap geschetst, met speciale aandacht voor de muziek. Daarbij wordt het belang van het eenvoudige potlood in het digitale tijdperk niet vergeten.

klik op de afbeelding om de gehele samenvatting te lezenklik op de afbeelding om de gehele samenvatting te lezen

Het programma bevat:
Inloop en koffie vanaf 10.00 uur

10.30 Welkom en inleiding
Ria Kornet, Senior Adviseur Musidesk Rijnbrink Groep, over de taken en projecten van de nieuw gevormde Rijnbrink Groep waar de NVMB deze dag te gast is.

11.00 Auteursrechten en digitale muziek
Mark Jansen van Dirkzwager Advocaten en Notarissen is gespecialiseerd in het intellectuele eigendom en IT-recht en lid van de Vereniging voor Auteursrecht. Auteursrecht wordt met voortschrijdende digitalisering steeds complexer. Daardoor wordt het voor bibliotheken steeds moeilijker om vast te stellen wat mag en niet mag als het gaat om kopiëren en ter beschikking stellen. In dit programmaonderdeel willen we het hebben over allerlei juridische aspecten van gedigitaliseerde bladmuziek. Wat houdt het fragmentrecht voor bladmuziek precies in, welke muziek is rechtenvrij, wat kan er digitaal geëtaleerd worden in een catalogus, wat kan er uitgeleend worden en wat zijn de knelpunten bij openbare bibliotheken, hogescholen en universiteiten.
LEES HIER MARK JANSENs PRESENTATIE TERUG

11.45 Column
Martie Severt (voorheen hoofd van de Muziekbibliotheek van de Omroep) illustreert met het verloop van zijn eigen loopbaan het veranderende bibliotheeklandschap.

13.15 De KB als spin in het web
Jos Debeij is per 1 september 2014 aangesteld als Hoofd van de stafafdeling Bibliotheekstelsel. Hij zal de nieuwe taken van de KB met betrekking tot de openbare bibliotheek een eerste invulling geven en kwartier maken. Hij zal komen vertellen over zijn taken en visie en zal daarbij de muziekcollecties en –diensten niet uit het oog verliezen. Jos Debeij was directeur van de openbare bibliotheek Deventer en heeft veel expertise op het gebied van verandermanagement en bibliotheekvernieuwing.
AANVULLEND PRESENTEERDE JOHAN STAPEL DEZE LEZING GETITELD ‘MUZIEK IN DE NBC’

14.45 ‘Met potlood en gum’
Marianne Butijn, bibliothecaris Koninklijk Concertgebouworkest, vertelt over haar werkzaamheden als muziekbibliothecaris bij een van de beroemdste orkesten ter wereld. Over de relaties tussen dirigent en orkest, muziekuitgevers en bibliotheek en het ambacht waarbij de wensen van de dirigent van dienst keer op keer met potlood en gum worden doorgevoerd in de partijen van de orkestleden.

15.30 Rondleiding met aansluitend netwerkborrel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.