27-11-2018: Arnhem

EMBEDDED LIBRARIAN EN COMMUNITY LIBRARIAN
Programma van de Netwerkdag op dinsdag 27 november 2018 bij Musidesk in Arnhem

“Embedded Librarian en Community Librarian”. Hoort u deze termen de laatste tijd ook zo vaak vallen en vraagt u zich ook af wat ze nou precies inhouden?
De NVMB heeft een programma samengesteld omtrent deze trendy functies in ons vak.
Kom dinsdag 27 november naar de NVMB Netwerkdag in Arnhem en leer wat deze ontwikkelingen voor u kunnen betekenen.

 • 10.00 – 10.30u  Inloop en koffie

10.30 – 12.30u  Thema van de ochtend: Community librarian

 • 10.30u Welkomstwoord
 • 10.35u
  In de eerste voordracht maken we kennis met Marjo Frenk. Sinds juni 2016 werkt zij als adviseur bibliotheekinnovatie bij Cubiss in Tilburg. Ze was verantwoordelijk voor de opzet en ontwikkeling van de opleiding Community librarian, samen met Avans+. Ze is nu betrokken bij de landelijke vraag naar opleiding voor de bibliotheeksector en bij het verder ontwikkelen van de huidige opleiding.
 • 11.15u Koffiepauze
 • 11.45u
  De tweede spreker in het ochtendblokje is Jeroen Bouland, medewerker Leesbevordering en Informatievaardigheden bij Biblionet Groningen én student bij de opleiding Community librarian.
  In Bibliotheekblad zegt hij: “In Winschoten zijn we gevestigd in het pas vernieuwde cultuurhuis De Klinker. Daar zit de bibliotheek onder één dak met een theater, de lokale omroep, een filmzaal en een school voor muziek, dans en theater. Wij willen met hen verbindingen maken. Een community opbouwen. Het zijn nu veelal kleine organisaties die wel wat proberen maar niet genoeg slagkracht hebben. Ik zie veel mogelijkheden om in dit mooie gebied iets op te bouwen. Deze opleiding met de combinatie van theorie en praktijk geeft me die kans.”
 • 12.30 – 14.00u Lunch
  *met voor de liefhebber een rondleiding langs de collecties van Musidesk

14.00 – 16.00u Thema van de middag: embedded librarian

 • 14.00u
  Het middagprogramma begint met een voordracht van Dorine Korsten, informatiespecialist bij de Hogeschool Utrecht. De HU Bibliotheek is partner in onderwijs en onderzoek. De informatiespecialisten van de bibliotheek dragen bij aan de kwaliteit van onderwijs en onderzoek door
  a) het bevorderen van het gebruik van goede en betrouwbare informatie,
  b) het versterken van informatie- en onderzoeksvaardigheden en
  c) het adviseren van onderwijs en onderzoek.
 • 14.45u Theepauze
 • 15.15u
  De laatste spreker van deze Netwerkdag is Tale Evenhuis. Hij werkt als embedded librarian voor het NIFP (Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie) en geeft les aan de GO. Daar geeft hij lessen in het zoeken van informatie en trainingen voor embedded librarianship.
  In IP vakblad voor informatieprofessionals zegt hij: “Ik streef ernaar twee keer per week mijn laptop open te klappen op de hoofdvestiging van het NIFP. Aan het NIFP ben ik sinds 2010 als embedded librarian ‘uitbesteed’ door mijn werkgever, de Walaeus Bibliotheek. Dit is de medische bibliotheek van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum), waar ik in 2008 in dienst ben gekomen. Behalve op de hoofdvestiging van het NIFP ben ik wekelijks ook op andere locaties te vinden. Met een laptop zit ik hier tussen juristen, psychiaters en psychologen. Mijn ‘boekenkast’ zit in de cloud: ik maak gebruik van de Digitale Bibliotheek van de Universiteit Leiden.”
 • 16.00u Borrel