NJA-collectie in veilige haven

NJA_Jazzarchief_logoSinds 1 januari 2013 berust de collectie van het Nederlands Jazz Archief bij Bijzondere Collecties (Allard Pierson) van de Universiteit van Amsterdam. Na de stopzetting van de subsidies nam de UvA alle collecties van het Theater Instituut en het Muziekcentrum Nederland onder haar hoede, op basis van tijdelijk geld afkomstig uit de reserves van de gesneuvelde instellingen.

Tot onze vreugde kunnen wij nu melden dat minister Van Engelshoven van OCW, na een aansporing daartoe via een motie van Vera Bergkamp (D66), stappen heeft gezet om deze collecties structureel te gaan financieren. Hoe en wat wordt binnenkort uitgewerkt, maar hiermee is onze collectie in veilige haven, inclusief ‘onze’ archivaris Ditmer Weertman.
Verder heeft de minister een adviesaanvraag ingediend bij Raad van Cultuur die in de richting wijst dat het Nederlands Jazz Archief zelf vanaf 2021 in de zogeheten Basisinfrastructuur (BIS) kan worden opgenomen. Daarom gaan we plannen ontwikkelen die ons klaar maken voor de BIS.

Het NJA is in de afgelopen jaren andere culturele instellingen vaak ten voorbeeld gesteld. Wij maakten na het MCN een succesvolle doorstart, wisten met beperkte middelen de collectie levend te houden, en slaagden erin een hechte community aan ons te binden, die ons ook financieel steunt. Tegelijk profiteren we van de professionele beheer- en behoudfunctie van de UvA, inclusief de koppeling met de wetenschap. Maar uw hulp en bijdragen blijven van essentieel belang.

Anton Kok, voorzitter bestuur NJA

Bron: Jazz Bulletin, nummer 119

Over nvmb

Landelijk platform voor muziekcollecties.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.